Hrvatski Centar za Razvoj Volonterstva – volonterski vjesnik
Upitnik: Volontiranje i vrijednosti mladih Pozivamo Vas na sudjelovanje u istraživanju o volontiranju mladih i percepciji povezanosti volontiranja s društvenim vrijednostima. Ovim istraživanjem želimo dobiti uvid u stanje volontiranja mladih iz vrijednosne perspektive, odnosno koliko je i na koji način volontiranje mladih povezano s i usmjereno na vrijednosti, s naglaskom i na doprinos volontiranja Europskim vrijednostima.

  VIV – Volontiranje inspirirano vrijednostima Započele smo s provedbom još jednog Erasmus+ projekta, VIV – Volunteering inspired by values (Volontiranje inspirirano vrijednostima). Prošli tjedan održan je prvi sastanak u Padovi, kod naših partnera CSV di Padova e Rovigo, a u projektu osim nas, partner je i portugalska organizacija Associação Mais Cidadania.

  Projekt Young Europeans Volunteering for Europe Upoznajte naše mlade ambasadore projekta YEVE – Young Europeans Volunteering for Europe.
Nevena, Maja, Mihaela, Vanesa, Srećko i Andrea čine hrvatsku YEVE zajednicu i predstavljat će nas, Hrvatski centar za razvoj volonterstva u aktivnostima projekta YEVE.
Ovih 6 mladih osoba u narednim mjesecima upoznavat će se s strukturom i funkcioniranjem EU, ali će kreirati i razne medijske sadržaje vezane uz temu, a njihov rad i napredak možete pratiti na našim društvenim mrežama.

  Prve ESS volonterke u Udruzi “MI” – Split U rujnu su u Udrugu “MI” – Split stigle prve ESS volonterke –  Klára Boštíková i Lena Matuschik

  Započela provedba projekta “Najjača karika – volontiraj za sebe, volontiraj za druge” Kroz projekt „Najjača karika-volontiraj za sebe, volontiraj za druge“ Udruga „MI“–Split i „ZvoniMir“ će ojačati kapacitete 10 nastavnika partnerskih škola (Privatne srednje škole Wallner i Srednje strukovne škola Kralja Zvonimira Knin) u području osmišljavanja i provedbe školskog volonterskog programa. Nastavnici će proći edukaciju iz područja Menadžmenta volonterskog programa (Aktivnost 1) te steći znanja i vještine u izradi održivih volonterskih programa u svojim školama (Aktivnost 2).

  Započela provedba novog Erasmus+ projekta Locally across borders Kroz međunarodni projekt LAB – Locally across borders mladima dajemo priliku da stvarno promijene svoje okruženje, pod vlastitim uvjetima i brigom za svoj razvoj, kao i priliku da putuju u inozemstvo i upoznaju svoje vršnjake iz Italije i Poljske!

  Aktivnosti VCZ-a u posljednjem tromjesečju 1. Volontiranje zaposlenika U rujnu smo održali čak dvije akcije volontiranja zaposlenika u Dječjem domu Laduč,  8. i 30. rujna. Zajedno sa zaposlenicima tvrtki uređivali smo dvorište doma, kosili travu, čistili kanalice, uređivali ružičnjak i bojali zidove hodnika i spavaonica za djecu korisnike doma. Na akcijama je sudjelovalo ukupno 22 volontera.

  Predstavljamo volontere DKolektiva iz Španjolske i Mađarske – Adrià i Nóra Projekt Europskih snaga solidarnosti DKolektiva “Inclusive Community” pozivao je dvoje volontera iz inozemstva kako bismo zajedno sukreirali program našeg Društvenog ateljea. Projektu u trajanju od godinu dana, počevši od rujna 2022., pridružili su se volonter iz Španjolske, student socijalnog rada Adrià Rubio Navarro i volonterka iz Mađarske, biologinja Nóra Ilona Sztráda.

  Mala zajednica, velika snaga: Vodič za volontiranje u ruralnim sredinama Tijekom školske godine 2021./22. Dkolektiv – organizacija za društveni razvoj provela je projekt „Snaga sudjelovanja – obrazovanje za volontiranje“ usmjeren na izgradnju i osnaživanje podrške, infrastrukture i kapaciteta škola i zajednica za volonterski angažman djece i mladih. Jedan od rezultata projekta je vodič za volontiranje u ruralnim sredinama koji je nastao kako bi približio značaj dobrovoljnog udruživanja i potaknuo volontiranje u manjim lokalnim zajednicama.

  DKolektiv: Predstavljamo vam naše nove Erasmus+ projekte… Jesen u DKolektivu započela je poprilično radno uz otvaranje nekih novih tema i načina na koji volontiranje može doprinijeti smanjenju usamljenosti i izoliranosti kao i na koji način volontiranje i aktivni angažman u zajednici doprinose društvenim vrijednostima i vrijednostima EU. Ovo su teme naših novih Erasmus+ projekata.

  Aktivnosti za djecu ukrajinske izbjeglice Volonterski centar Zadar se uključio u projekt „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s Agencijom UN-a za izbjeglice u RH – UNHCR Hrvatska, čiji je glavni cilj doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica.

  Edukacije iz područja menadžmenta volonterskih programa Zaposlenica Volonterskog centra Zadar Ivana Marinović, savjetnica za upravljanje volonterima na projektu B.Ready, održala je 12. i 19. srpnja 2022. godine dvije edukacije iz područja menadžmenta volonterskih programa, namijenjene predstavnicima partnerskih organizacija, kao i svih ostalih neprofitnih organizacija koje u svoj rad uključuju volontere.
Na radionici pod nazivom „Upravljanje volonterima preko online alata“, koja se održala 12. srpnja u prostoru Volonterskog centra Zadar, sudionicima je predstavljen ciklus menadžmenta volonterskog programa, objašnjene su im pojedine faze ciklusa te ih se upoznalo s nekim digitalnim alatima koji se mogu koristiti u upravljanju volonterima. Osim projektnih partnera sudjelovali su i predstavnici Udruge mladih Ahimsa, Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar i Gradskog društva Crvenog križa Zadar.

  Zeleniji, pristupačniji i viralni Pirovac 20 volontera, u dobi od 18 do 30 godina iz Belgije, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Srbije, Portugala,Slovačke, Španjolske, Ukrajine i Hrvatske, od kojih 15 iz navedenih zemalja i 5 iz Hrvatske motivirani da volontiraju i ekološki doprinesu zajednici Pirovac, započeli su svoje volontersko iskustvo s danom 5. srpnja 2022.

  Podrška daljnjem radu Školskog volonterskog kluba OŠ Nikole Andrića Vukovar U svrhu daljnjeg razvoja Školskog volonterskog kluba OŠ Nikole Andrića Vukovar, djelatnici PRONI-jevog Volonterskog centra Vukovar i Info centra za mlade su na poziv koordinatorice volontera, nastavnice Jasminke Kosor, proveli radionicu za učenike 7. i 8. razreda pod nazivom “Biti volonter”.

  Predavanje “Volontiranje je COOL!” u Kninu Dana 28. rujna Volonterski centar “POZITIVA” održao je u Kninu predavanje “Volontiranje je COOL!” u sklopu druge godine dvogodišnjeg programa financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustva, obitelji i socijalne politike.

  Radionica art terapije u Makarskoj Naša vrijedna volonterka psihologinja volonterka Georgina Trifunovic održava radionice Art terapije za djecu s teškoćama u razvoju. Radionice se održavaju jednom tjedno, a Georgina približava sve oblike umjetnosti djeci s poteškoama u razvoju te tako poboljšava kvalitetu života.

  Volontiranje na Erasmus+ treningu LAG Vallis Colapis je od 12.-19. rujna provodio Erasmus+ treninga za osobe koje rade s mladima pod nazivom 𝐅𝐨𝐫 𝐘𝐨𝐮𝐫 𝐈𝐧𝐯𝐨𝐥𝐯𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭: 𝐂𝐢𝐭𝐢𝐳𝐞𝐧𝐬𝐡𝐢𝐩 – 𝐅𝐘𝐈:𝐂.

  10. Festival volonterstva u Karlovcu U subotu, 24.9.2022. na Glazbenom paviljonu u Karlovcu, u sklopu Sajma udruga održan je 10. Festival volonterstva. Kao i svake godine do sada, birali su se Najvolonteri/ke u 4 kategorije.

  Slikovnica o volontiranju “Uzbuna u gradu Škurigradu” U petak, 26. kolovoza, u Puli je u vanjskom prostoru udruge Gradska radionica predstavljena slikovnica “Uzbuna u gradu Škurigradu” mladih autorica i autora, koja promovira vrijednosti volontiranja i drugih oblika solidarnosti. Slikovnica je nastala kroz ciklus radionica “Volontiranje u slikama” koje su tijekom lipnja i srpnja 2022. provedene u Volonterskom centru Istra, kao dio projekta “Rastemo kroz volontiranje” Volonterskog centra Istra i partnerskih osnovnih škola Šijana, Svetvinčenat i Stoja.

  Volonterski centar Iskra (Knin): događanja od srpnja do rujna U ovom tromjesečnom razdoblju u sklopu dvogodišnjeg volonterskog programa „Budi nekome Iskra“ organizirali smo i proveli 11 volonterskih akcija usmjerenih starim i nemoćnim osobama. Akcije su se sastojale od unosa drva za ogrjev, košnje trave, postavljanja toplog poda, ugradnje nadstrešnice, šišanja nemoćnih te smo obilježili i Međunarodni dan starijih osoba obilaskom, druženjem i darivanjem korisnika u okolici Knina. Osim volonterskih akcija započeli smo i s pružanjem Pomoći u učenju učenicima OŠ Kistanje, održali smo edukaciju o izdavanju potvrda o kompetencijama stečenim volontiranjem za 7 organizatora volontiranja u zajednici te smo sudjelovali i na online konferenciji „Volunteers – citizens building the future of Europe“ koja se održala u Gdansku (Poljska).

  Program volonterskih aktivnosti Umirovljeničkog volonterskog centra Delnice – srpanj i kolovoz 2022. Dana 13.srpnja 2022. održana je volonterska akcija pod nazivom „Uređenje i priprema prostorija i dvorišta“, a sve to uoči drugog dana otvorenih vrata Udruge umirovljenika Grada Delnica. Volonteri su u sklopu volonterske akcije pripremili sve potrebne unutarnje i vanjske prostore Udruge, pripremili punktove za potrebe drugog dana otvorenih vrata, čistili i uređivali, postavili izložbu radova fotografskog tečaja, postavili izložbu radova radionice crtanja ugljenom, pripremili tehničke i prostorne uvjete za nastup zbora i benda Udruge umirovljenika, tehnički i prostorno pripremili za postavljanje zvučne instalacije radionice goranski dijalekti, odnosno audio kuharice, pripremili mjesto/ punkt za prijave na programe volonterskog centra i drugih nadolazećih aktivnosti u sklopu Europskog projekta „Aktivni umirovljenici u Gorskom kotaru – program poticanja aktivnog starenja na području Delnica i Gorskog kotara“.

  Aktivnosti LVC Zvono u posljednjem tromjesečju Lokalni volonterski centar Zvono tijekom srpnja, kolovoza i rujna sudjelovao je u brojnim aktivnostima.

  LVC Zelina: Zelinska čarobna tura 23.09.2022 U sklopu projekta „Zelinska čarobna tura“, djeca od 1 do 4 razreda, produženog boravka OŠ D. Domjanića i njihove učiteljica dana 23.09.2022. g. pješačili su do Zelingrada.

  Volonterske aktivnosti – Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina Period: srpanj-kolovoz-rujan Budući da su u srpnju i kolovozu bile smanjene aktivnosti u POU, pripremale su se volonterske aktivnosti za jesenski period. Krajem kolovoza dogovaralo se volontiranje na raznim aktivnostima EU projekta „Od 15 do 115“ te je u rujnu i krenulo.

  LVC Zelina: Perunfest PERUNFEST….Festival zaboravljenih priča i narodnih predaja, održao se 10.09.2022. g.

  LVC Zelina: Humanitarna akcija za Rebro Humanitarnom akcijom „Igračkom do dječjeg osmijeha“ KBC Rebro, naši sugrađani ponovno su pokazali empatiju i spremnost pomoći malenoj dječici koji svoje dane provode u bolnici, boreći se za svoje zdravlje.   

  Održana volonterska akcija uređenja okoliša u parku Vranyczany u Oroslavju U sklopu projekta Lokalni volonterski centar „Orkas“ u utorak 20.09.2022. Udruga mladih Feniks održala je volontersku akciju uređenja okoliša u parku Vranyczany kod jezera.
Dvadesetak volontera obojalo je klupe i sprave za vježbanje.

  Volonterski klub “Sreća” akcijom obilježio Europski tjedan održivog razvoja 2022. Da je volontiranje zabavno, edukativno i važno, uvidjeli su učenici školskog volonterskog kluba Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće gdje je 30. rujna održana volonterska akcija „Održiv razvoj u održivom školskom okolišu“. Cilj akcije bio je učenike upoznati sa pojmom i ciljevima održivog razvoja u zajednici te implementiranje kroz djelovanje samih volontera u školi. Nakon edukacije, učenici su izradili likovne radove na temu ciljeva održivog razvoja te su iste postavljali u okvire. Zajedničkim snagama, učenici volonteri i njihove voditeljice, uspješno su uredili informativni izložbeni kutak u školi. Akciju su završili uređenjem školskog dvorišta- bojanjem starih oronulih klupa.

  Godine nisu važne U sklopu projekta “Godine nisu važne”, Udruga KAS Sisak (nositelj projekta) uz Agenciju lokalne demokracije Sisak, Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Udrugu invalida rada grada Siska i Grad Sisak, organizirala je niz radionica i predavanja u području aktivnog starenja s ciljem povećanja kvalitete života umirovljenika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

  Jačanje kapaciteta OCD-a aktivnih u lokalnoj zajednici Agencija lokalne demokracije Sisak je tijekom srpnja, kolovoza i rujna provela tri edukacije namijenjene organizacijama civilnog društva s područja Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Zadarske županije s ciljem unapređenja znanja i vještina OCD-a te jačanja njihovih pozicija u lokalnim zajednicama za pravovremeni odgovor na krizne potrebe. Ukupno su na edukacijama sudjelovale 23 osobe iz 12 organizacija civilnog društva.

  Izložba fotografija – Rastemo zajedno 2021. putuje po Sisačko-moslavačkoj županiji Tradicionalna godišnja izložba fotografija „Rastemo zajedno“ predstavlja različite volonterske programe koje su provodile udruge i ustanove.
Izložba fotografija iz 2021. godine, otvorena je u prosincu prošle godine povodom Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana koordinatora volontera, a nakon toga putuje po različitim javnim prostorima jer ju želimo dovesti bliže što većem broju građana.

  Treće tromjesečje “Oazinog” volonterskog centra “Oazin” volonterski centar je sa svojim uspješnim volonterskim aktivnostima nastavio i u trećem tromjesečju ove godine. Dio tih aktivnosti vezan je uz neka događanja od općeg interesa, dok je većina vezana uz programe “Volontiraj i ti” i “Dostojanstveno starenje”, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koji se uspješno provode već evo dvije godine.

Scroll to Top