Hrvatska se zavolontirala!

Od 17. do 20. svibnja održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti koje su uključile tisuće volonterki i volontera!

Hrvatska volontira 2023. okupila je oko 110 organizatora volontiranja koji su u mnogim gradovima mjestima proveli više od 150 volonterskih aktivnosit i uključili nekoliko tisuća građana – volontera.

Ove godine našu smo manifestaciju povezali s UN-ovih 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, a proveli smo ju u partnerstvu s Odrazom – Održivi razvoj zajednice i Hrvatskom mrežom za beskućnike, uz regionalne i lokalne volonterske centre i brojne organizatore volontiranja.

Volonterke i volonteri su se uključili u uistinu raznolike i šarolike aktivnosti, edukativne i kreativne radionice usmjerene raznim skupinama građana, uredili su prostorije i okoliš organizacija, pružali socijalne usluge, proveli aktivnosti usmjerene ranjivim skupinama, pružali ruku međugeneracijske solidarnosti, izrađivali razne rukotvorine, brinuli o životinjama, proveli akcije zaštite okoliša, brinuli o mentalnom zdravlju, volontirali u kulturi i sportu…

Ukazali su nam da su baš oni promicatelji promjena u načinu razmišljanja podizanjem svijesti ili zagovaranjem tih promjena i inspiriranjem drugih te su prepoznati kao ključni dionici za postizanje 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Održavanjem manifestacije i okupljanjem velikog broja organizacija i volontera, želimo istaknuti značaj volontiranja kojim se postižu ciljevi održivog razvoja i kojim oživljavamo najplemenitije težnje čovječanstva – težnju za mirom, slobodom, mogućnostima, sigurnošću i pravdom.

Podsjećamo da se volontiranje odvija cijelu godinu, upoznajte svoje sugrađane i prepoznajte njihove potrebe,  učinite nešto dobro i pritom se zabavite, dijelite i učite nova znanja i vještine. Možete se javiti svojem najbližem volonterskom centru i pronaći aktivnosti za sebe! Kontakti volonterskih centara u Hrvatskoj dostupni su na web stranici Hrvatskog centra za razvoj volonterstva: www.hcrv.hr/centri-heading/mapa ,a pozivamo vas i da se registirate u Volonteku i odaberete aktivnosti koje vas inspiriraju: https://volonteka.hr/ .

Hrvatski centar za razvoj volonterstva zahvaljuje svima koji su se uključili u aktivnosti manifestacije Hrvatska volontira ali i u volontiranje tijekom cijele godine, hvala što ste tu!

Također, izražavamo zahvalnost svima koji su se ove godine uključili u saniranje štete uzrokovane poplavama u Hrvatskoj, a koji su i inače tu u kriznim situacijama.

Detaljan izvještaj o aktivnostima provedenima u sklopu manifestacije Hrvatska volontira bit će dostupan javnosti početkom srpnja.  

Kontakt za medije: Udruga CeZaM Zaprešić, czmz@czmz.hr

Ovdje se nalaze neke fotografije s volonterskih akcija: https://drive.google.com/drive/folders/1T4KqKgyqXVbGUmX_rsooJft7261ux4ej?usp=share_link

Kampanju je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Scroll to Top