Briga o cjelokupnoj zajednici grada Zaprešića

Centar za mladež Zaprešić / CeZaM

CeZaM Zaprešić (Centar za mladež Zaprešić) je udruga koje je osnovana 1998. godine i djeluje na području grada Zaprešića. Udruga kroz svoj rad organizira različite aktivnosti za djecu, mlade, ali i odrasle i to sve s ciljem kako bi im osigurali zdrav i kreativan život. Vizija CeZaM-a je “Samoostvaren čovjek u poticajnoj i tolerantnoj zajednici“, a njihova misija je “Stvaranje poticajne sredine za djecu i mlade kroz osnaživanje pojedinca, obitelji i zajednice“. CeZaM ima razne projekte kojima se rješava pitanje interesa djece i mladih, ali i odraslih. Projekt za mlade od 15 do 30 godina zove se Centar za mlade Zaprešić, a aktivnosti koje se provode u sklopu projekta su: likovne izložbe mladih, kreativne radionice, filmske večeri, sportske aktivnosti, savjetovanje mladih te edukacije za mlade. Također postoji program pod nazivom „Daroviti“ kroz koji se provode kreativne radionice za djecu te edukativni izleti. U udruzi se provodi i psihosocijalno savjetovanje kako za mlade, tako i za odrasle osobe. U CeZaM-u se može i volontirati, a o toj temi ćete moći više saznati u intervju.

Volontiranje

Tomislava Rakić, voditeljica je programa Lokalni volonterski centar Zaprešić s kojom sam imala priliku razgovarati.

  1. Što je volontiranje?

Volontiranje je, prema Zakonu o volonterstvu, dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili zajednice, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

  1. Kako postati volonter?

Potrebno je javiti se najbližem organizatoru volontiranja u zajednici ili na specifično mjesto gdje želimo volontirati. Organizatori volontiranja mogu biti udruge, zaklade, ustanove i svaka druga pravna osoba iz čijeg osnivačkog akta proizlazi da nije osnovana s ciljem stjecanja dobiti (neprofitna pravna osoba). U Zaprešiću se možete javiti udruzi CeZaM Zaprešić koja provodi program Lokalni volonterski centar Zaprešić. Ukoliko ste iz Zagreba možete se javiti Volonterskom centru Zagreb ili možete posjetiti internetsku stranicu Volonteka – nacionalnu platforma za volontiranje. Volonteka kroz volonterske aktivnosti povezuje neprofitne organizacije i volontere te na njoj možete pronaći brojne otvorene volonterske pozicije i prijaviti se za volontiranje.

  1. Kako i gdje vi volontirate?

Trenutno ne volontiram, ali volontirala sam godinu dana na projektu Daroviti udruge CeZaM Zaprešić kao asistentica grupnoj voditeljici u radu s darovitom djecom.

  1. Kakav je osjećaj volontirati?

Volontiranje mi je bilo prekrasno iskustvo, upoznala sam nove ljudi, naučila neke stvari o sebi i drugima i stekla nove vještine. Volontiranje mi daje osjećaj ispunjenosti i svrhe te bih ga preporučila svakome.

  1. Zašto je dobro volontirati?

Volontirati je dobro jer možemo pomoći drugima, a pomažući drugima zapravo najviše pomažemo sebi. Možemo steći nove prijatelje, usvojiti neku vještinu ili isprobati nešto sasvim novo. Volontiranjem kvalitetno provodimo slobodno vrijeme i pomažemo pojedincima, ali i zajednici.

Moje iskustvo volontiranja

Moje volontiranje započelo je u školskom volonterskom klubu tijekom pohađanja osnovne škole. U osnovnoj školi, koju sam pohađala postoji volonterski klub u kojem sam i ja tada bila član. Prvo volontiranje u kojem sam sudjelovala bilo je pomoć u učenju. Kroz to volontiranje pomagala sam učenicima nižih razreda u rješavanju zadaća, pripremanjima za ispit i odgovaranje te prenosila svoje znanje i iskustvo o profesorima. Drugo volontiranje je bila akcija Kenija, odnosno prikupljanje školskog pribora za djecu u Keniji. Zajedno sa volonterkom koja je išla u Keniju pokrenuli smo akciju. Moj zadatak je bio napraviti prezentaciju o djeci u Keniji, a zatim zajedno s još nekim volonterima iz kluba prezentirati ju učenicima u školi. Također zajedeno sa još jednom volonterkom gostovala sam na radiju gdje smo govorili općenito o volontiranju i našem školskom volonterskom klubu. Volontiranje za mene znači pomagati drugima i osjećati se korisno i ispunjeno, a ništa ne tražiti zauzvrat.

Za kraj bi istaknula kako je volontiranje jedan neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva, svakome bi ga preporučila da barem nekada, kada mu to mogućnosti dozvoljavaju, proba volontirati.

Scroll to Top